Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας
Εικόνες Βασίλης Κουτσογιάννης
Tα βράδια η μαμά κι εγώ καθόμασταν στο σαλόνι τυλιγμένες με μια κίτρινη, ζεστή κουβέρτα.
«Να βάλω μια ταινία;» με ρωτούσε.
«Τη Μελωδία της Ευτυχίας!» της απαντούσα κι εκείνη γελούσε, αφού την είχαμε δει πάνω από εκατό φορές μαζί.
Ήμουν χαρούμενη και δεν ήθελα να προσέξω ότι το χαμόγελο της μαμάς άρχισε να χάνεται σιγά σιγά από το πρόσωπό της…
Μια ιστορία για τους γονείς που δεν είναι πια μαζί και τα παιδιά που αναζητούν την ευτυχία.
- Τιμητική διάκριση White Ravens 2019.
- Περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Κυπριακού κρατικού βραβείου λογοτεχνίας για μικρά παιδιά (2019).
Είπαν για το βιβλίο:
“Με ευαισθησία και χωρίς καμία διδακτική πρόθεση, η βραβευμένη συγγραφέας Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται η αίσθηση της ομαδικότητας και να κρατούνται κάποιες συνήθειες τόσο οικείες και σημαντικές για ένα παιδί. Ο υποσχόμενος καλλιτέχνης Βασίλης Κουτσογιάννης δημιουργεί μια φωτορεαλιστική ομοιότητα των προσώπων στις κεντρικές εικόνες. Τα συγκρουόμενα συναισθήματά τους, από την άλλη, γίνονται συμβολικά ορατά με ένα ευφάνταστο τρόπο, μέσα από τα συμπληρωματικά χρώματα του κίτρινου και του μωβ”. Eπιτροπή των White Ravens
“Πόσο τρυφερό. Πόσο γλυκό. Πόσο πικρό. Πόσο γλυκόπικρο. Πόσο αληθινό. Η Οι λέξεις της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή φτερουγίζουν σαν πουλιά, περνάνε μέσα από μαύρα σύννεφα για να ανταμώσουν την ξαστεριά. Χάρη στην αφηγηματική της επιδεξιότητα, αλλά και την αμεσότητα του ύφους της, προκαλεί πλήθος συναισθημάτων, συχνά αντιθέτων, αλλά ποιος από εμάς δεν γνωρίζει, ήδη, πως αυτή η αντίθεση: το άσπρο και το μαύρο, η ελπίδα και η απελπισία, η ευτυχία και η δυστυχία, αποτελεί τη συντομογραφία της ζωής;”. Ανδρέας Κούνιος, “Αλήθεια”
“Γραμμένη με τρόπο απλό αλλά διόλου απλοϊκό, η ιστορία προχωρά ένα βήμα πέρα από το διαζύγιο, αγγίζοντας και το θέμα της γονικής αποξένωσης. Χωρίς να παρουσιάζει ακραίες καταστάσεις ή εντάσεις, χωρίς αχρείαστες λεπτομέρειες για αιτίες ή αφορμές, η συγγραφέας εστιάζει στην ουσία της υπόθεσης, φωτίζοντας τον αντίκτυπο της απομάκρυνσης των γονιών στην παιδική ψυχή. … Η ζεστασιά που αποπνέουν οι εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη κουμπώνει με την ευαισθησία του κειμένου κι έρχονται μαζί, εικόνες και κείμενο, ν’ αγκαλιάσουν την καρδιά του αναγνώστη, δημιουργώντας ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας”. Ράνια Μπουμπουρή, “Diastixo”
“Μια ιστορία που προσεγγίζει το δύσκολο θέμα του διαζυγίου με ένα διαφορετικό τρόπο. Χωρίς να αναλύει αιτίες και αφορμές, χωρίς να περιγράφει εντάσεις και να δίνει περιττές εξηγήσεις, εστιάζει στα συναισθήματα του παιδιού που βιώνει τον χωρισμό των γονιών του και τις συνέπειές του. … Ένα αρμονικό πάντρεμα κειμένου και εικονογράφησης, που δημιουργεί μια λιτή αλλά μεστή αφήγηση και μας προκαλεί να σκεφτούμε, να συζητήσουμε αλλά κυρίως να νιώσουμε“. Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, “Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου”