Ο Νικόλας και η Έλλη
Εκδόσεις Πάργα
Εικόνες Βασίλης Παπατσαρούχας

Ο Νικόλας λατρεύει να πηγαίνει στο ζωολογικό κήπο και η Έλλη τον περιμένει πάντα να φανεί. Με πέντε μεγάλα βήματα βρίσκεται απέναντί του και παίρνει προσεκτικά τα φιστίκια από το χέρι του με την τεράστια προβοσκίδα της. Μια μέρα όμως η Έλλη δεν πάει κοντά στον Νικόλα. Στέκεται ακίνητη σε μια γωνιά, με την προβοσκίδα της να αγγίζει στο πάτωμα. Στην προσπάθειά του να καταλάβει τι συμβαίνει, ο Νικόλας μαθαίνει πράγματα για την Έλλη, που θα τον αλλάξουν για πάντα.

  • Κυπριακό κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά (2013).
  • Περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2013).
  • ΙΒΒΥ Honor List (2016).
Είπαν για το βιβλίο:

«Πέρα από τα σαφή φιλοζωικά/περιβαλλοντικά μηνύματα του βιβλίου, η μεγάλη του αξία έγκειται στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Η προτροπή να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, είτε πρόκειται για έναν άλλο άνθρωπο, είτε για οποιοδήποτε πλάσμα της φύσης». Αγγελική, ιστολόγιο «Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία»

«Ωραίο, και εν μέρει προφητικό παραμύθι, γραμμένο ζεστά και τρυφερά από τη Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή, η οποία προσεγγίζει τους χαρακτήρες της με αγάπη και σεβασμό». Ανδρέας Κούνιος, «Αλήθεια»

«Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη ιστορία αιχμαλωσίας. … Στην παιδική λογοτεχνία, είναι μεγάλο στοίχημα το κακό τέλος σ’ ένα βιβλίο. Κι εδώ η συγγραφέας το κερδίζει πανηγυρικά». Ράνια Μπουμπουρή, «Diastixo»